Nagyon sokan tagjai vagyunk valamiféle szervezetnek, legyen az egyesület, alapítvány vagy klub. Ezt én is elmondhatom magamról, hisz egy egyesület kis csapatát lelkesítem tagságommal és személyemmel már egy jó ideje. Ahogy mindenütt előbb vagy utóbb, nálunk is léptek fel problémák, amikért csapatunk nagy része általában az elnökünket hibáztatja.
Egy egyesület élén a fő tisztségviselő az elnök, ő a szervezet vezetője, képviselője. A fontos iratokat is csak ő írhatja alá, egy-kettő kivételével, de azokhoz is meghatalmazás szükséges.
Ahogy ez szokott lenni: amikor az egyesület sikereket ér el, akkor minden tag büszkén verdesi a mellét, de amikor épp végezni kéne valami feladatot, vagy tenni valamit a szervezetért, akkor ezek a személyek hirtelen eltűnnek, és marad 1-2 fő, köztük valószínűleg az elnök, aki mindent maga kell hogy elvégezzen. És persze, ha gond adódik, akkor is csak őt hibáztatják ilyenkor. Ez az egyik olyan probléma, amivel ha nem foglalkozunk időben, akkor veszélyezteti a szervezet működését, fejlődését, fenntartását. Ez általánosult történés, hogy egy idő után minden szervezeten belül csökken a tényleg aktívan jelenlévő tagok száma, és meglesznek azok a bizonyos emberek, akik magukra maradva tartják fent a klubot. Sokszor az elnök az egyik ilyen tag, de például nálunk őt is magába szívta az inaktivitás...
A tagok túlterheltségét orvosolni kéne a sikerek érdekében, még akkor is ha nem olyan könnyű a tevékenységek szétosztásának nehézségével szemebenézni, illetve megoldani.
A vezetőnek kéne rendet rakni az egyesületen belül. Mégis csak ő az irányító, rá kell, hogy hallgassanak az emberek, illetve ő kell, hogy tudja motiválni a többieket, akik elvileg szintén érdekeltek abban az ügyben, amit a szervezet képvisel, hisz azért csatlakoztak valaha a csoporthoz. Nagyon hasznos, ha a vezető, de ugyanúgy a tagok is fejlesztik magukat, megismerik a saját és egymás képességeit. Ezért is rendkívül jó elképzelés, ha időnként, mondjuk havi szinten egyszer legalább rendez a csoport egy közös kis kikapcsolódós teázós-borozós-pogácsázós-beszélgetős délutánt vagy estét. Itt kötetlenül elbeszélgethetnek, megismerhetik egymást, új ötletek merülhetnek fel, és hihetetlenül jó összekovácsoló hatása van. Hiszen teljesen más egy pohár bor vagy pizza mellett lazán cseverészni, mintha az irodába hívnánk őket. Ezzel könnyen vissza lehet vezetni az inaktív  tagokat akár. Ugyanis azért a csoportért áldoz valaki szívesen a saját idejéből, energiájából, ahol jól is érzi magát, meghallgatják az ötleteit és meg is valósíthatja őket, illetve látja, hogy az erőfeszítéseinek lesznek hatásai, hasznos amit csinál. És egy olyan csapat ami jól össze tud működni, ahol tisztában vannak a tagok, ki milyen kompetenciákkal rendelkezik, és ez alapján a feladatokat elosztva tudják végrehajtani, az biztos, hogy nagyobb eséllyel fog sikereket elérni.
Új tagokat úgyszintén lehet ezzel a módszerrel szerezni, hiszen ha a kívülállók látják, milyen jó hangulatú társaság vagyunk, az jó fényt vet rólunk, és az emberek alapvetően a pozitív dolgokat, a vidámságot keresik. Így szívesebben fognak csatlakozni hozzánk. Bármilyen fajta közös progamot lehet szervezni, ami érdekli a tagok többségét, a lényeg, hogy együtt legyünk néha, és ne csak a merev, megszokott környezetben, pl. egy irodában. Az egyesület programjainak folytonosságát garantálják ezek a találkozók. Biztos, hogy könnyebben jönnek így az ötletek, és a tagság felelősségvállalásáról is lehet beszélni, hogy ki milyen feladatban lenne szívesen benne, ki mihez ért, és mit vállal.
Támogatókat szintén könnyebben szerez egy olyan csoport, amin kifelé az látszik, hogy mennyire lelkesek, illetve milyen aktívak és együttműködőek.
Az elnöknek egyébként célszerű különböző módszerekkel motiválni a csapatát. Például jó elgondolás valami kis csekély jutalommal meglepni azokat a tagokat, akik valamely fontos tevékenységben jelentős részt vállaltak. Egyrészt jól fog esni nekik, másrészt így legközelebb is szívesen segítenek. De lehet ez bármi más elgondolás, a lényeg, hogy érezzék, hogy értékelve van a munkájuk, és hasznosnak, fontosnak érezhessék magukat, olyannak, akire szükség van. Így biztos, hogy nem marad magára az elnök, és nem mindenért ő lesz a felelős.
Ezek a felvetések mellesleg bármilyen csoportnál eredményesen alkalmazhatók, (akár munkahelyen is) és megéri hallgatni rájuk. :)

elnok egyesület szervezet vezető