"Ha nem iszol belőle, nem vagy a barátom!"

Korunk egyik nagy problémájává nőtte magát a fiatalkori alkoholizmus. Egyre több gyereknek a hétköznapjai részévé válik az alkohol. Sokszor még a hétfői tanórák alatt is érezhető a vad hétvége hatása a diákokon.

Van egy igaz történetem ezzel kapcsolatban, amit megosztanék most az olvasókkal. Sajnos a sztori nem egyedi, és sok család küzd hasonlókkal...

  A kis Saci izgatottan várta a gimnázium első napját. Eddigi életét egy falun élte, régimódi, szigorú szülői neveltetés alatt, de a fegyelem ellenére szülei mindennél jobban szerették őt. Mindenki jó magatartású, kedves, mosolygós lánynak ismerte a faluban. Szülei féltették, hogy mi lesz most, hogy felkerül a városi kollégiumba. Szerették mindig a közelükben tudni őt, talán néha túlzó aggódással is...
Elérkezett a szeptember, Saci számára vidáman teltek az első iskolás hetek. Sok új barátra tett szert, tetszettek neki az újonnan megélt élmények. Szülei is megnyugodtak, mikor látták, hogy gyermekük mennyire élvezi a gimnáziumot.
Minden jól ment, egész az első osztálykirándulásig. Az osztályfőnök kitalálta, hogy egy ottalvós 2 napos kirándulásra viszi a tanulókat, hogy jobban összekovácsolja a csapatot. Az első napon rengeteg szép helyre ellátogattak, az estét pedig bográcsozással töltötték. Mikor aztán a tanárnő nyugovóra tért, egyikőjük elővett egy üveg bort:
"Na akkor kezdődhet a buli!" Aztán kezdett előkerülni több másik üveg is. Saci elé is odatoltak egy poharat, de ő már az alkohol szagától is rosszul volt, sosem szokott inni, így visszautasította. Szépen lassan majdnem mindenki lerészegedett körülötte... Mikor észrevették, hogy ő még egy kortyot sem hörpintett fel, nagy bőszen győzögetni kezdték. Ő azonban nemet mondott még mindig. Az egyik legnagyobb hangú ember odanyújtott neki egy üveget: "Ha nem iszol belőle, nem vagy a barátom!" Sacinak elege lett belőle, hogy rá akarják kényszeríteni, inkább fogta magát és elvonult a szobájába aludni.
A másnap mindent megváltoztatott Saciban...
Reggel igencsak későn kelt az osztály nagy része. Olyan másnaposak voltak, hogy kikönyörögték a tanártól, hogy a programok egy része elmaradjon. Az osztályfőnök belement, hiszen látta, hogy nem lehet így mit kezdeni velük, de nem repesett az örömtől.
Saci odament ahhoz a csapathoz, akikkel eddig olyan jóban volt, de azok szinte ügyet sem vetettek rá. Azt ecsetelték egymásnak, hogy ki mennyit ivott, majd aztán ki hova és hányszor hányt, és ezen röhögtek megállás nélkül. Saci nem igazán tudott beszállni a beszélgetésbe, de arcán látszott a rosszallás.
"Jaj, most mi nem tetszik neked? Ne legyél már ilyen szent!"-szólt egyikük.
"Hagyjad a nyomit! Ő mindenben ilyen."- szólt az a lány, akit eddigre már barátjának tekintett.
Ezek a szavak újra és újra visszhangoztak Saci fejében... Nagyon fájt neki, és nem értette, miért így beszélnek most vele... A nap további részét magába fordulva, egyedül töltötte. Azon morfondírozott, hogy talán neki is benne kellett volna lennie a tegnapi iszogatásban, és nagyon bánta, hogy nem így volt. Kirekesztve érezte magát, és mindent megtett volna, hogy ő is a többiekkel nevetgélhessen. Ezért elhatározta magát...
Következő hétvégén ismétélést akartak a "barátai", ezért megbeszélték péntek estére, hogy egyikőjüknél házibulit rendeznek. Saci is részt vett rajta. Fel akart vágni a többiek előtt, és annyi alkoholt ivott meg amennyit azelőtt még soha. Végre úgy érezte, figyelnek rá, és "menőnek" tartják. Csakhogy meg lett a hirtelen ivott sok szeszes ital hatása: Saci rosszul lett, muszáj volt hozzá orvost hívni... Szerencsére nem történt nagyobb baj, a detoxban rendbehozták az állapotát.
Saci ezek után elnyerte a többiek rokonszenvét, mindenki nevetgélve beszélt az aznap estéről.
A szülők persze mélységesen ledöbbentek, és megígértették Sacival, hogy többet nem csinál ilyet. Saci megígérte... De onnantól kezdve majdnem minden hétvégéje italozással és bulizással telt. Szüleinek folyamatosan hazudozott, megromlott velük a viszonya. Jegyei leromlottak, nem érdekelte más, csak a bulizás. Édesapja ki akarta venni őt a kollégiumból, illetve más iskolába iratni, de Saci ellenkezett, míg végül "megszökött" otthonról. Odaköltözött pár hónapja szerzett 22 éves barátjához...
A szülők szó szerint belebetegedtek ezekbe a "harcokba".
Sacinak pedig ki tudja felnyílik-e még a szeme időben...

masnapmasnap